PLC programozás

PLC programozás.                                                                                                                                              

 

A PLC jelentése: a programozható logikai vezérlő. A legtöbb automata vagy félautomata berendezés működtető egysége PLC. A PLC elég sok ipari gyártó kínálatában megtalálható, a leggyakrabban használt PLC-k a Siemens, a Schneider/Telemecanique, és az Omron a teljesség igénye nélkül. Napjainkban azonban egyre elterjedtebb a Delta, a VIPA, sőt még a XINJE PLC-k használata is. Számtalan alkalommal teljesen felesleges egy projekt megvalósításához a nagy nevű gyártók drága eszközeit használni, ha ugyanazt a feladatot egy olcsóbb, kevésbé híres nevű termékkel is megoldhatjuk. A programozás, a programozási nyelvet tekintve történhet létradiagramban (LAD), funkcióblokk diagramban(FBD), illetve strukturált nyelven (SCL) vagy utasításlistás nyelven(IL). Ritkább esetben a programozás GRAPH módon történik.

Sok multinacionális vállalat használ programozási standardokat a vállalatcsoporton belül. A standardokban meghatározzák a programírás nyelvét, illetve egyéb szabályokat is hoznak.

 

A leggyakrabban tapasztalt hibák:

-átláthatatlan, „foltozott” program. Ez azt jelenti, hogy a program tele van nem használt funkciókkal, és nagyon sok elem van benne feleslegesen. Ez általában gép funkció módosítás után, vagy gép átépítés után tapasztalható. Ilyen esetben érdemes a berendezés teljes újra programozását mint lehetőséget számba venni.

-a programból kihagyják a hibakezelést. Ilyenkor egy hiba bekövetkezése esetén megáll a berendezés, és jó esetben hibaüzenetet küld az operátor panelre(HMI). Rossz esetben még hibaüzenet sem érkezik, csupán a berendezés nem dolgozik tovább. Sajnos mindkét esetből sokkal találkozni. Amennyiben még hibaüzenet sem érkezik, úgy komoly kiesésekre lehet számítani a berendezés miatt. A kezelő személyzet nem kap értesítést a berendezés hibájáról és csak „véletlenül” veszik észre a berendezés megállását. Ezen felül a hibakeresés is szinte lehetetlen ebben az esetben, mivel a személyzet azt sem tudja, hogy merre induljon a hibát keresni. Sok esetben kihagyják a programból a hibakezelést. Pedig egy jól felépített és leprogramozott hibakezelő rendszer nagyon sok időt, és ezáltal pénzt spórolhat meg. A hibakezelés a fellépő hibákat hivatott orvosolni az automata folyamat közben, sokszor emberi beavatkozás nélkül.

 

Vissza.