HMI programozás

HMI (operátor panelek) programozása.                                                                                      

 

Az operátor panelek (HMI) a gép és ember közti kapcsolatot hivatottak létrehozni. Egy hibásan, illetve nem az igényeknek megfelelő operátor panel kialakítás megnehezíti, sokszor lehetetlenné teszi a gép kezelését, a hibakeresést, és a zökkenő mentes termékváltást és típuscserét.

Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az operátor panel megfelelő struktúrával, a helyi viszonyokat figyelembe véve legyen felépítve. Számtalan esetben találkozom nehezen kezelhető, nem felhasználó barát kialakítással. A gépkezelőnek vagy gépbeállítónak, de olykor a karbantartónak és a programozónak is fejtörést okoz a gépen történő eligazodás. A legtöbb ilyen esetben a hibaüzenetek sem megfelelőek vagy nem érthetőek. Elég gyakran találkozom az operátor paneleken az „online fordítás” eredményeivel. Ezek szintén a kezelés és használat rovására mennek.

 

 

Miért van ez így? Jogos a kérdés.

  1. Gyakran a berendezés gyártója egy több éve „bevált” sémát használ, és azt nem, vagy csak borsos felár ellenében hajlandó fejleszteni. Ezt ha a gazdaságosságot tekintjük érthető is.
  2. Olykor előfordul, hogy a berendezés gyártója is külső programozó segítségét kéri a programok megírásához. A programozó néhány alap kitételt megkap a munkájához, de nem ismeri a környezetet ahová a berendezés kerül, és nem lép kapcsolatba a megrendelővel sem. Ilyen és ehhez hasonló esetekben egy „valahogyan” sikerült PLC programot és hozzá tartozó operátor panel felületet kap a megrendelő.
  3. Az esetek többségében anyagi megfontolásból vagy figyelmetlenségből a megrendelő nem kér támogatást a berendezés specifikációjának meghatározáskor. Számtalan esetben tapasztaltam, hogy a megrendelő állományában ugyan volt PLC programozó, de egy új berendezés megrendelése esetén mégsem egyeztettek vele. Ezek elég komoly problémákat eredményeznek a későbbiekben. Nagyon fontos a berendezés specifikáció elkészítésekor a programozásra külön kitérni. Nem csak az operátor panelek felépítése, de a PLC programozás esetén is. (erről bővebben itt olvashatnak)

 

Megoldás: Amennyiben még nem rendelte meg a berendezést, mindenképpen javaslom, hogy konzultáljon egy PLC programozóval, hiszen hosszútávon csak profitálhat belőle. Esetlegesen ha a berendezés beszerzése már megtörtént, de a berendezést használók (gépkezelők, gépbeállítók) nem elégedettek a kezelhetőséggel, illetve átláthatósággal, érdemes utólag is beavatkozni, és átalakítani az operátor panelek struktúráját. Ezzel nagyban segítheti a kollégái illetve alkalmazottjai munkáját.